Hud!

Olika typer

Lagunen förklarar

Olika typer av hud/hy

När du ska välja vilka produkter du skall använda i din dagliga hudvård är det bra att veta vilken hudtyp du har. Det är alltid en fördel att rådfråga din hudterapeut då du ska välja produkter.

Normal, mogen & kombinerad hud
Normal hy är mjuk och spänstig, varken för torr eller för fet utan väl balanserad. Den normala huden har en jämn färgton, inga fjälliga områden och inga synliga porer. Även en normal hud behöver noggrann vård för att behålla sin friskhet länge. Normal hy har tyvärr en tendens att åldras något tidigare än fet hy, så ta hand om din hud från unga år även om du inte just då har några synliga linjer eller problem.

Elasticitet
Med åren tappar huden succesivt sin spänst och elasticitet. Det kan uppkomma Langerslinjer som är rynkor som kommit av åldern dvs. hudens normala linjer. De uppstår då kollagen fibrer försvagas då hyn utsatts för tex UV- strålning, miljöföroreningar och fria radikaler. Vi har även något vi kallar för mimik rynkor, det är våra skrattrynkor och rynkorna som uppstår t.ex. då vi rynkar pannan. Det finns olika typer av produkter som är anpassade för olika typer av åldrad hy, utgå alltid ifrån just din huds åldrande då du väljer produkt.

Kombinerad hy kan se väldigt olika ut, men den består alltid av en kombination av olika hudtyper uppdelat på olika zoner i ansiktet. Exempel är fetare parti/pormaskar på det som man kallar för T-zonen (panna, näsa och haka) och normal eller torr över kindpartiet. En kombinerad hy kan också vara normal (dvs inte vidgade porer/ fet/ pormaskar) på T-zonen och snarare torr på kindpartierna eller yttra sig som normal eller torr i nästan hela ansiktet förutom på endast en zon i ansiktet.

Torr & känslig hud
En torr hy har en brist på både fukt och fett, kan vara fjällig och sträv på hudytan, finporig och mister lätt sin elasticitet och mjukhet. Torr hy är finporig och känns ofta torr och stram efter rengöring. Torr hy är ofta lite känslig och kan upplevas tunn med små utvidgade synliga blodkärl. Torr hy kan bero på flera faktorer t.ex., ärftligt, miljöpåverkan, hormonellt, ålder, fel hudvårdsprodukter.

Den känsliga hyn kan vara lite transparant till utseendet och blir lätt irriterad och röd. Det som framförallt kännetecknar en känslig hud är att den har ytliga och vidgade blodkärl. Känslig hy är extra känslig för olika typer av påfrestning såsom värme, kyla, sol och torr luft. En känslig hud måste skyddas noga mot solen, använd alltid produkter med hög solskyddsfaktor och man bör undvika produkter som ökar blodcirculationen.

Fet, acne, vuxen acne & rosacea
Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna. En fet hy yttrar sig på ett eller flera av följande sätt; stora vidgade porer, finnar, glansighet, oljig hudyta och såväl pormaskar och finnar kan förekomma. Det som är viktigt att tänka på med en fet/acne hy är att även denna behöver fukt så att huden får balans och slutar överproducera fett. Ofta växer man ifrån en fet hud, men i ibland kan den finnas kvar i vuxen ålder. En fet hy blir oftast inte lika rynkig med åldern som en torr eller normal hy.

Rosacea
Rosacea är en känslig hudtyp som kräver specifika behandlingar. Rosacea är en sjukdom i de fina kapillärerna. Om man har Rosacea är det viktigt att hantera huden varsamt med milda produkter. Använd produkter speciellt anpassade för tillståndet och för extremt känslig hy. Viktigt att undvika cirkulations ökande produkter.

Wikipedia: Hudterapeut